top of page

Hvad er Iyengar® Yoga 

Du opbygger styrke og smidighed i både krop og sind når du arbejder med yoga.
Iyengar® yoga er kendetegnet ved en unik kombination af fysisk træning og opøvelse af koncentrationsevnen 

Iyengar® yoga er navngivet efter grundlæggeren B.K.S. Iyengar og baseret på hans metode at lære hatha yoga på.
Iyengar® yoga er en mere "teknisk" form for hatha yoga.

Elevere lærer korrekte kropstillinger og nyttig brug af yogaudstyr, hvor det er nødvendigt - tæpper, blokke, bælter, pøller og vægreb - for at øge virkningen af den enkelte stilling.

Et andet karakteristisk træk ved Iyengar® Yoga er, at læreren er uddannet til at lave sekvenser af stillinger, sådan at eleven kan følge effekter og læringspunkter gennem alle stillingerne i timen.

Der er megen fokus og opmærksomhed på at integrere kroppen og sindet for at øge udholdenhed, styrke, fleksibilitet og balance.

Link til Iyengar® yoga foreningens hjemmeside 
Der er 4 elementer der gør Iyengar® yoga til noget særligt

præcision

Iyengar® opdagede gennem sin praksis og undervisning, at uden præcision kan yogastillinger kun opretholdes gennem konstant fysisk anstrengelse. Manglende præcision betyder samtidig, at der er større risiko for skader og ubalancer i krop og psyke. Gennem præcision og omhyggelighed skabes fysisk stabilitet i stillingerne – og du vil opleve, at fysisk stabilitet og mental stabilitet hænger nøje sammen.

redskaber

Med en god fornemmelse af retning gør du hurtigere fremskridt i stillingerne. Gennem brug af simple redskaber som klodser, tæpper, bælter m.v. styrkes din evne til at være opmærksom på vigtige aspekter af en stilling. Du kan også med stort held bruge redskaber til at arbejde med stivhed og skævheder, manglende styrke eller skader i kroppen. På den måde kan alle få det optimale ud af stillingerne, uanset kroppens tilstand.

sekvensering

BKS Iyengar har gennem sin mere end 70 års yogapraksis udviklet en række simple, men effektive principper for hvordan typer af stillinger bedst introduceres og kombineres i sekvenser. Stillingerne kombineres til en række sekvenser af stigende sværhedsgrad baseret på deres anatomiske, fysiologiske og mentale indvirkning på krop og sind. Du vil derfor opleve, hvordan det er muligt at nå frem til langt vanskeligere stillinger, når sekvenseringen er opbygget hensigtsmæssigt. Samtidig øges sikkerheden, fordi sekvenserne også kan tilpasses løbende til alder, behov og formåen.

stabilitet

BKS Iyengar beskriver selv sin metode som ”meditation in action”, men for at yoga- stillinger kan være fysisk og mentalt virkningsfulde, må de gradvist holdes i længere tid. Dermed øges den gavnlige påvirkning af kroppens organer og nervesystem, og din yogapraksis giver større udbytte både fysisk og mentalt, fordi anatomiske sikre og stabile stillinger giver sindet mulighed for at være både afslappet og fokuseret på samme tid.

bottom of page